Groendak aanleggen – 3 basis voorwaarden

Bij het aanleggen van een groendak moet je een paar basis principes in acht houden. Met deze drie punten bespaar je veel geld en tijd.

 

Als je mijn argumenten leest lijken ze logisch, toch wordt hier regelmatig tegen gezondigd met nodige gevolgen.

Een dak mag niet lekken

Het lijkt vanzelfsprekend, maar toch wordt er vaak niet genoeg aandacht aanbesteed. Een dak zonder groendak is veel gemakkelijk te repareren. Het lek zoeken en een stuk roofing branden is een eenvoudige herstelling.

dak-mag-niet-lekken-groendak

Bij een groendak is het lek meestal moeilijker op te sporen en te repareren. Om te beginnen moet men de substraat laag verwijderd.

Twee, het is niet altijd duidelijk waar de lek zit. Water kan reizen, dit wil zeggen dat het water op een bepaald punt het dak binnen komt en langs een balk of OSB platen loopt, om dan op een ander punt door de plafond te lekken. Dit betekend nog meer substraat en groendakbedekking verwijderen. Ik moet je niet vertellen dat dit veel miserie en geld kan kosten.

Wat doe je er dan aan?

Gebruik juiste materialen en als je niet zeker bent van de correcte plaatsing laat dan de werken uitvoeren. Een professioneel bedrijf zal een aantal jaren garantie bieden waardoor de kosten gedekt zijn bij herstellingen.

Een tweede “verzekering” die je kan inbouwen is werken met twee lagen. De extra kost om een tweede waterdicht membraan of daktextiel te plaatsen weegt niet op tegen de kosten van een reparatie. Voor een paar honderd euro meer heb je al een tweede laag.

Mijn keuze van dakbedekking is een op maat gemaakt stuk epdm rubber. Dit is de meest gebruikte oplossing. De voordelen van een membraan uit één stuk voor de doe-het-zelfvers is dat je zelf geen stukken rubber aan elkaar moet lassen/lijmen. Hier door neemt het risico op lekken af. Zelf heb ik al enige ervaring met plaatsen van epdm. Hier kan je mijn bevindingen, ervaringen en tips lezen.

Een dak mag niet inzakken

Weeral logisch, maar niet zo simpel. De dakbelasting kan sterk verschillen van week tot week. Je moet rekening houden met een de maximale belasting. Denk maar aan zwaar regenweer, het dak werkt dan als een spons en slaat veel water op. Ook bij zware sneeuwval loopt het dak een risico, Regelmatig hoor je verhalen van ingestorte magazijnen.

Er zijn drie elementen die met elkaar gerelateerd zijn en waar je rekening mee moet houden.

  1. De draagkracht van je dak. Wat is de maximale belasting van je dak?
  2. Drainage, hoe snel wordt het water afgevoerd?
  3. Welk groendak systeem wordt er toegepast?

Over deze materie is er al veel geschreven. Hier probeer ik het kort houden zodat het basisprincipes duidelijk zijn.

Bij het plaatsen van een groendak op een bestaand dak is de draagkracht een gegeven. Is de draagkracht bekend dan kan je het gepast systeem kiezen, een extensief of een intensief groendak. LET OP, laat de draagkracht door een professional berekenen. Herinner je nog “een dak mag niet inzakken”.

Bij een nieuwbouw kan je wel voorruitplannen en de architect kan dan met je wensen rekening houden. Een voordeel van een groendak in een stedelijke omgeving is waterretentie om zo het rioleringsnet te ontlasten. Met andere woorden het dak wordt als spons gebruikt waardoor het dak zwaar belast kan worden.

Wil je juist heel snel het water afvoeren, dan heb je een goede drainage nodig. Zo kan je spelen met deze drie elementen. Let altijd goed op hoeveel een bepaald groendak oplossing zal wegen bij maximale capaciteit. Meestal heb je een idee van wat je wil, laat dit altijd toetsen door een professional.

Een dak moet draineren

Een groendak is geen zwembad en daarmee is alles gezegd. Naast het gewicht, zie vorig puntje, zijn de meeste groendak planten geen waterplanten.

De meeste groendak vegetatie kan wel tegen een stootje en daarmee wil ik zeggen dat tijdelijk onderwater geen negatief effect heeft. Maar bij langere periodes kunnen de plantjes effectief verzuipen.

 

Tips voor vlotte waterafvoer:

  • Een strook grind van 10 tot 20 cm aan de zijkanten.
  • Bol rooster bij de afvoer.
  • Controleer de afvoer regelmatig voor blaadjes, onkruid en taken.

Lees ook, Hoe onderhoud je een extensief groendak?

DUS . . .

Samengevat zijn het drie logisch principes maar wel essentieel voor een goed groendak.boldraadrooster_bladvanger_verzinkt-groendak-goede-drainage

Vond je dit interessant ? Delen maar . . .
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone