EPDM dakrubber maakt je groendak waterdicht.

EPDM of beter bekend als dakrubber is het belangrijkste onderdeel van een groendak. Want een groendak mag niet lekken. Daarom dit artikel waar je alles komt te weten over EPDM.

 

Wat is EPDM?

EPDM is de afkorting voor Ethyleen – Propyleen – Dieen Monomeer. Dit is een verzamelnaam voor een groep van synthetische rubbers. Met andere woorden de ene EPDM is de andere niet. De samenstelling kan verschillen van merk tot merk. Voor de theoretische uitleg en opbouw van deze rubbers verwijs ik je graag door naar Wikipedia.

Wat wel belangrijk is, zijn de eigenschappen en de reden waarom EPDM ideaal is als platdak bedekking en als onderdak voor een groendak.

  • Hoge elasticiteit
  • Groot temperatuurbereik -35°C tot +120°C
  • Lange levensduur, minstens 50 jaar

epdm-dakrubber-platdak-2

Dat EPDM wordt gebruikt als dakdichting is bij veel mensen bekend maar wist je dat deze epdm folie ook wordt gebruikt in de automobielsector (afdichtingsringen, afdichtingsstrips), slangen (bv. tuinslangen), elektrische isolatie, vijverfolie enzovoort.

Er zijn veel EPDM merken, onderaan som ik de meest bekende op. Let bij de aankoop zeker op dat je een dak EPDM koopt en niet de goedkopere vijverfolie. De eerste heeft een BroofT1 certificering. Wat wil zeggen dat deze vliegvuurbestendig is. In een vorig artikel heb ik een overzicht gemaakt van alle Broof klasse.

EPDM vs roofing

Voor mij is het duidelijk welk product wint. Ik heb in onderstaande tabel de voor en nadelen van roofing en EPDM opgesomd. Een belangrijke factor is de kostprijs. EPDM is duurder maar wel eenvoudiger te plaatsen als doe-het-zelfver. Roofing geplaatst door een aannemer zal duurder uitkomen dan een EPDM rubber dak dat je zelf plaatst.

EPDMROOFING
Kostprijs (enkel membraan, geen isolatie, afwerking , …)18 euro5,3 euro
Levensduur50 + jaar25 jaar
Doe-het-zelfEenvoudigMoeilijker
Elasticiteittot 400 %niet
Eenvoudig te herstellenjaja
DuurzaamheidZeer duurzaam, impact van hamer geeft geen schadenDuurzaam, als er niet opgelopen wordt

Hoeveel kost EPDM?

De gemiddelde kostprijs is 18 euro. Dit is enkel voor de dakrubber en de lijm. Daarna wordt het wat minder duidelijk. Het is te zeggen, naargelang de uitvoering zal je per vierkante meter hoger of lager uitkomen. Enkele factoren op een rij.

  • Dikte en soort isolatiemateriaal
  • Aantal dakdoorvoeren
  • Kant afwerking
  • Kiezel of geen kiezel
  • Groendak of niet

epdm-dakrubber-platdak-1

Waar kan je EPDM kopen?

Ik kan de vraag misschien best omdraaien,

Waar kan ik EPDM niet kopen

Een eenvoudige Google zoekopdracht leert ons dat er tal van webshops zijn die epdm rubber los of als een totaal pakket aanbieden. Maar ook in de doe-het-zelf zaak om de hoek kan je een opmaat gemaakt dakrubber kopen.

Wat kan je verwachten als je een pakket koopt.

  • De rubber zelf (opmaat gemaakt)
  • Lijm om de EPDM te verlijmen
  • Afspuit kit voor de naden waterdicht te maken
  • Een dakdoorvoer voor het regenwater af te voeren
  • Kiezel (dit is optioneel en niet noodzakelijk.)

Let er altijd op dat je effectief dakrubber koopt en geen vijverfolie, deze is wel goedkoper maar niet geschikt (brandveilig) voor platte daken.

De praktijk, waar moet je op letten bij het plaatsen van EPDM rubber?

Het start al voor de aankoop van de EPDM dakrubber. Eerst moet je nadenken over de opbouw van je dak of het een renovatie is van een platdak of een nieuw plat dak.

Factoren die de opbouw beïnvloeden zijn:

  • Renovatie of nieuwbouw
  • Dakconstructie (maximale draagkracht)
  • Graad van isolatie (hoe goed wil je isoleren, juist de wettelijk standaard of iets extra)
  • Wettelijke hoogte dat je mag bouwen
  • Dak doorvoeren – schouwen, verluchting, afwatering, lichtkoepels

Als je epdm besteld zal je merken dat de rubber groter moet zijn dan je dak. Want je moet de opstaande randen meerekenen en de horizontale dakrand plus 10 cm extra. Beter een beetje te groot dan te klein. Zoals mijn vader altijd zegt, Een stuk afsnijden is veel eenvoudiger dan er een stuk aansnijden :-).

Hier onder de meest eenvoudige uitvoering die ik kan bedenken. Daarom niet de beste of volgens de bouwcode maar zo kan ik het eenvoudiger uitleggen.

In dit voorbeeld is er geen rekening gehouden horizontale rand en opstaande rand omdat hier met een zink flap is gewerkt (blauw). Het bruine gedeelte is de dakplaat, bijvoorbeeld OSB platen. Daarboven op isolatie platen en daarop de dakrubber verlijmd. Je zal merken dat er een schuinen kant is voorzien. Dit is bij EPDM niet echt nodig omdat deze goed rekt en bijna niet scheurt. Deze techniek is dan ook afkomstig van roofing daken. Roofing kan niet goed tegen plooien van 90 graden en bevorderd ook niet de levensduur.

 

epdm dakopbouw platdak

Lijmen !!!

Hier gaan volgens mij heel veel mensen de mist in en veel frustraties als gevolg. Ja ik spreek uit ervaring.*

5 Stappenplan

  1. Maak het dak volledig stof en vocht vrij. Niet met een borstel met een stofzuiger zodat alle stof weg is.
  2. Ontplooi de rubber en leg die perfect zo als hij moet liggen.
  3. Plooi de rubber nu in midden in twee zodat je dak voor de helft zichtbaar is.
  4. Breng een strook van 20 a 30 cm lijm aan op het onderdak en duw de rubber erover.*
  5. Herhaal dit tot je aan de uiteinde bent gekomen en dan herhalen voor de andere helft van het dak.

* Ik heb wel het volledige dak in de lijm gezet. Gevolg je krijgt het nooit volledig luchtbel vrij glad. En één keer gelijmd gaat het niet meer los, dus geen tweede kans.

Over hoekafwerkingen en waterafvoer doorvoer ga ik nu niet verder uitweiden. Heb je vragen dan kan je die altijd stellen door een email te sturen naar info@natuurlijkdak.be

Enkele epdm merken

  • Rhepanol
  • Resitrix
  • Mastersystems
  • TPO

 

Vond je dit interessant ? Delen maar . . .
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone