Een belangrijke vraag wat kost een groendak? Het antwoord hangt af van verschillende factoren en een eenduidig antwoord is niet mogelijk.
In dit artikel gaan we er van uit dat de dakdichting reeds is geplaatst en geschikt is om een groendak op aan te brengen. Het artikel is opgesplitst in verschillende factoren en hoe die de prijs van een groendak kunnen beïnvloeden. Ik probeer bewust geen leveranciers te vermelden om objectief te blijven en heb getracht een gemiddelde marktprijs te geven. Prijzen die ik vermeld zijn inclusief BTW.
Intensief of extensief
Als je een intensief dak aangelegd met bomen en struiken zal de prijs al snel de hoogte inschieten. Alleen al de substraal laag zal veel meer kosten omdat deze veel dikker moet zijn. Omdat de prijs van een intensief dak afhankelijk is van zoveel verschillende factoren en meestal maatwerk is laten we deze optie buiten beschouwing. We bespreken enkel de extensieve groendak oplossing.
Welk systeem?
De keuze van het systeem is de grootste variable factor. Door de band kan men drie verschillende systemen onderscheiden, met één laag, twee lagen en drie lagen. De laatste optie is meest complexen met de meeste onderdelen en daarom ook de duurste. Hier kan je uitleg vinden over de verschillende systemen.
Laten plaatsen of doe-het-zelf?
De werken laten uitvoeren hebben vele voordelen mits het door professionele mensen wordt gedaan. Hier geld natuurlijk zoals bij alle offerte aanvragen, vraag referenties, spreek met andere klanten en vergelijk verschillende leveranciers.
- Juiste plaatsing
- Snelle plaatsing
- Garantie
- Geen afval
- Advies
Het enigste nadeel is de hogere prijs. Wil je zelf aan de slag dan valt de plaatsingskost volledig weg. En dit kan al vlug oplopen. en fictief rekenen voorbeeld leert ons:
65 euro per uur X 2 man X 8u + 21% BTW = 1258,4 euro
Persoonlijk vind ik het zelf plaatsen juist het leukste van het process. Dus voor mij een no-brainer. Maar het kan zijn nadelen hebben.
- Geen garantie op de plaatsing
- Mogelijke foutieve plaatsing
Schaalvoordeel
Er is een groot verschil tussen een dak van 20 vierkante meter of een dak van een industrieel gebouw van 200 vierkante meter. Heb je een groot oppervlakte dan kan je naar een volumevoordeel vragen of wordt dit zelf al voorgesteld. Uit ervaring weet ik dat je bij grotere aankopen niet bij je doe-het-zelf-zaak om de hoek moet zijn. Dit geld trouwens niet enkel voor een groendak pakket. Dus kijk eerst rond voor je overgaat tot een aankoop.
Voor gekweekte matten of zelf te zaaien
Kant en klare gekweekte matten zijn het duurst, logisch. Wil je besparen dan kan je zelf de planten inzaaien. De nadelen hier van zijn:
- Langer wachten voor een groendak
- Mogelijke kale plekken
- Verkeerde keuze zaai mengsel
Ook hier weer is mijn persoonlijke keuze snel gemaakt. Koop kant en klare gekweekte maten als het op Sedum plantjes gaat. Indien het over gras of turf gaat overweeg dan om zelf te zaaien. Een tussen oplossing waar ik voor gekozen heb is een mengsel van groeimedium en zaad. Deze oplossing werkt niet bij alle groendakbedekkingen. Maar bij dakturf wel.
Subsidies
In veel gemeente worden subsidies gegeven bij het plaatsen van een groendak. Het gemiddelde ligt op 31 euro per vierkante meter. Belangrijk is het maximale bedrag dat je kan verwachten. Dit durf nogal te verschillen van gemeente tot gemeente. Het kan variëren tussen 500 euro en 3500 euro. Lees altijd heel goed de voorwaarde na om van een subsidie te mogen genieten. Enkele veel voorkomende voorwaarde op een rij.
- Minimum dak oppervlakte
- Moet uitgevoerd worden door een professionele groendak plaatser
- Groendak moet in combinatie met een regenwater opvang systeem
- Minimum factuur bedrag
- …
Voor een volledig overzicht van alle gemeentes kan u hier vinden.
Extra kosten
Hou rekening met ook de extra’s. Zo zal je ook dakgrind nodig hebben voor de dakranden, lichtkoepels, verluchting en schouwen. Een dak heeft ook een controleput nodig boven de afvoer. En soms is een wortelwerende doek nodig. Bij sommige daken wordt er ook een irrigatie systeem voorzien, ook dit kan een extra kost zijn.
Kostprijs
Wat googlen en je krijgt dadelijk goed beeld van wat een groendak mag kosten. De prijzen liggen tussen de 40 en 80 euro per vierkante meter. Je kan op veel sites rekenvoorbeelden vinden. Ook schieten de groendak webshops als paddestoelen uit de grond. Hier kan je de doe-het-zelf pakketten heel goed vergelijken.